Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermekek Világnapja 2011

GYERMEKEK VILÁGNAPJA - 2011

 A Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete (PÁNKE) 2011. szeptember 20-án, hagyományteremtő céllal, ajándékosztást szervezett Pápán. Az egyesület elnöke, Krasztel Lászlóné elmondta az érdeklődőknek, hogy az eseményre a Gyermekek Világnapja alkalmából került sor, mivel az UNICEF 1954-ben a Gyermekek Világnapjaként jelölte meg szeptember 20-át.

Az Egyesület elnöke kiemelte, hogy idén a Gyermekek Világnapjára szervezett jelképes ünnepség egyúttal a PÁNKE aláírásgyűjtésének záróeseménye is.

Az aláírásgyűjtéssel a PÁNKE szeretné elérni, hogy Pápa általános- és középiskoláiban ismételten vezessék be az Iskolatej Programot, mivel a jelenlegi gazdasági- és társadalmi helyzetben a gyermekeket nevelő családoknak minden segítségre és támogatásra szükségük van a gyermekek egészséges fejlődéséhez. Az aláírásgyűjtés 8 napja során több mint 1600 támogató aláírást gyűjtöttek össze, amelyeket Pápa Város Önkormányzatához nyújtanak majd be, hogy nyomatékosítsák: igény van az iskolatejre.

 

Az ajándékcsomagokat a PÁNKE az egyesületi tagok, illetve két támogató adományaiból állította össze, minden kis csomagba került játék és édesség is. Délelőtt a Gróf Esterházy Kórház gyermekosztályának kis betegeit örvendeztették meg az egyesület tagjai, délután pedig a Kossuth Lajos utcában állították meg az iskolából, óvodából hazafelé igyekvő gyermekeket. A közel 100 db csomag két óra alatt gazdára talált, a kicsik nagy izgalommal vették át az apró meglepetést a PÁNKE bohócától és az egyesület elnökétől. Csillogó szemmel nézegették a plüssjátékokat, favonatokat, gyorsan elfogytak a nyalókák és csokoládék is. A szülők is kifejezték meglepetésüket és örömüket a szokatlan akció miatt, hiszen most először került sor ilyen ajándékozásra Pápán ezen a napon. A szokatlanul hideg idő ellenére az ajándékozók és a megajándékozottak is jó érzéssel járták ezen a napon szép városunk sétáló utcáját.

 

„A gyermeknek joga van:

  • Együttérzésre, szeretetre, megértésre.

  • Megfelelő táplálékra és orvosi kezelésre.

  • Arra, hogy veszélyhelyzetben elsőként kapjon segítséget.

  • Mindent megkapni ahhoz, hogy egyéni képességeit kibontakoztathassa, és így a társadalom hasznos tagjává válhasson.”

(Részletek „A gyermeki jogokról” szóló 1959. évi ENSZ deklarációból)

 

Kapcsolódó link(ek):

 

„A gyermek szeme a jövő tükre. Jaj annak, aki elhomályosítja.”